11. 11. 2021

CHIMÉRA / PARIS PHOTO

Malý foto-report z Paříže, kde jsem byla pozvána prezentovat svůj projekt Chiméra Photo Book. Setkání proběhlo na téma diverzita ve fotografii a na fotografických školách v Národní francouzské knihovně. Mými spolu-řečnicemi byly Anna Fox, fotografka a profesorka z Anglie, Véra Leon historička fotografie, a Marta Gili ředitelka fotografické školy v Arles. Bylo mi ctí být tam v jejich přítomnosti. A zároveň to pro mě byla krásná příležitost podívat se po 14 letech opět do Paříže v době probíhajícího PARIS PHOTO festivalu ❤!

15. 4. 2021

v PŘÍBEHU gABI JE PRO MĚ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ HLEDÁNÍ LÁSKY
K SOBĚ SAMÉMU I SVĚTU

Jiří Macháček, z redakce časopisu Protimluv, mě vyzpovídal na téma Chiméry a fotograf Otakar Matušek napsal krátký text jeho dojmů z knihy. Moc děkuji oběma.

7. 12. 2020 (english below)

VÁNOCE ZA ROHEM 

Uběhlo pár měsíců od vydání Chiméry. Spousta z Vás ji už má doma ve sbírce, blíží se ale Vánoce a pokud ještě nevíte, čím sami sobě nebo blízkým udělat radost, vytvořila jsem pro vás do této nelehké doby dárek v podobě zvýhodněné ceny Chiméry platící do konce tohoto roku. 

Vánoční Chiméru vám naděluji za 850 Kč (původní cena 990Kč) - objednávky zde

V základní povrchové rovině je Chiméra fotograficko - textová kniha s vymazleným designem, jež byla oceněna i ve světovém měřítku. Je ideálním dárkem pro fotografy, designéry, psychology a sběratele limitovaných signovaných, autorsky zpracovaných, uměleckých knih. Pomocí fotografií, deníků a vzpomínek kniha zachycuje tranzici pohlaví hlavní protagonistky příběhu Gabi a intenzivně nám navozuje, díky promyšlenému konceptu knihy, její emoce a prožitky. V hlubší rovině věřím, že se její příběh, dotýká úplně všech. Protože ačkoliv se zdá, že s jejím životem máme pramálo společného, hledání, ať už trvalé lásky, jak k druhým, tak k sobě samým nebo hledání životního smyslu, harmonie a života naplněného spokojeností, prožíváme čas od času každý. Nebývá to jednoduché, protože cestu za naším štěstím doprovází často velké ZMĚNY v našich životech. Gabi neměla lehký život a její příběh je v mnohém poznamenaný jejím dětstvím, tak jako ostatně životy nás všech.

Každý máme jiné životní úkoly a překážky, se kterými se musíme naučit pracovat, ale to klíčové je se nevzdávat a brát krizi jako příležitost ke změně za štěstím. Gabi má pro své kroky, které učinila můj obrovský respekt. Protože, stěžovat si je útěk, ale vzít svůj život pevně do svých rukou vyžaduje odvahu a sílu vlastního odhodlání. A v tom může příběh Gabi inspirovat každého z nás.

--------------------

Christmas is behind the corner  


I’m gifting you the Christmas Chiméra for 43 euros (including shipping) Order here: Mushroom on the Walk eshop.


On the basic, surface level, Chiméra is a photo-textual book with a sophisticated design that was acknowledged on a global scale. It is an ideal gift for photographers, designers, psychologists and collectors of signed limited-edition, author-made art publications. By means of photographs, diary entries and memories, the book captures the gender transitioning of Gabi, the main protagonist, and, thanks to the book’s elaborated concept, intensively draws us into her emotions and experience. On a deeper level, I believe that her story is relatable to all of us. Because even though it might seem that her life has nothing in common with ours, we all experience the urge to seek from time to time: be it for lasting love towards others or ourselves, life’s meaning, harmony or life filled with satisfaction. It tends to be an uphill struggle because the path to our happiness is often accompanied by great CHANGES in our lives. Gabi’s life has not been easy and her story is, in many ways, affected by her childhood, just like the lives of the rest of us, after all.

We all have different roles and obstacles in life we need to learn how to address but not to give up and treat crises as opportunities for change towards happiness is key. Gabi has my tremendous respect for the steps she has taken. Because to complain is to flee but to firmly grasp the reins of one’s life requires courage and strength of one’s determination. And that is how Gabi’s story can inspire each and every last one of us. 

16. 10. 2020

Více než příroda / výstava v českém centru v jekatěrinburku

Vernisáž proběhla 15. října na českém generálním konzulátu v Jekatěrinburgu ve spolupráci s Galerií Mart. Výstava "Více než příroda", potrvá do 20. prosince a spolu se mnou vystavují také Lukáš Klingora, Aneta Vašátová, Linda Čihařová včetně Andrea Marie Malinová a Tomáš Chadim

Artem Berkovitch při zahájení výstavy Více než přírda.
v pozadí fotografie Lesa, Vladimíra Kotra.
foto dokumentace : Kateřina Popova

Les, Vladimíra Kotra
foto dokumentace : Kateřina Popova

Les, Vladimíra Kotra
foto dokumentace : Kateřina Popova

foto dokumentace : Kateřina Popova

foto dokumentace : Kateřina Popova

autor: Andrea Malinová
foto dokumentace : Kateřina Popova

autor: Andrea Malinová
foto dokumentace : Kateřina Popova

autor: Tomáš Chadim
foto dokumentace : Kateřina Popova

1. 8. 2020

Kvet Nguyen: ,,Napriek dlhším textom sa kniha čítala ako po masle. Možno je to práve pozitívnym začiatkom, ktorý „nastavuje” naše čítanie na príjemný zážitok. Ťažoba prichádzala postupne s každou ďalšou otočenou stranou. Odhaľuje sa jadro chiméry a toho, ako sa rodí z komplexnosti chaos. Ako sa nám otváral príbeh, redukovali sa aj slová, ktoré ostali v trefných citáciách. Stále sme si však vedomí ich sily a osoby, ktorá ich vyslovuje. Akási osobná denníkovosť neostáva len v syntaxi, ale je prenesená aj do mobilných fotografií, ktoré vytvorili Pavol a Gabi, sú zvýraznené na žltom papieri, no zároveň zložené pod rúškom tajomstva.

Intimita príbehu je dôležitým momentom pre fotoknihu. Čitateľská autonómia bola v určitom zmysle oslobodzujúca, pretože tu bola možnosť zavrieť knihu počas ťažkých momentov. O to viac, keď si uvedomíme, že práve transrodoví ľudia takú slobodu nemajú. Nemajú pauzu od emócií a nevedia si oddýchnuť od komplikovanosti celého procesu. Nemajú priestor na to, aby si hneď uvedomili, že či sú jedno, alebo druhé, alebo oboje alebo ani jedno. Popritom bojujú spoločensky a spoločnosť im to neuľahčuje. Dojmy z knihy spracúvam doteraz, a doteraz hľadám spojitosti, ktoré sa spojiť možno ani nedajú. Silnejúci chaos sa spája s neurčitosťou na konci. Opäť je na nás, vnímateľoch, čo necháme k sebe presiaknuť a čo nie. Či sa odvoláme na fikciu alebo príbehu uveríme. V chaose sa veru ťažko hľadá pravda, no s určitosťou zanechá citeľnú stopu.“


Fotonoviny si můžete stáhnout > zde <

4. 8. 2020

hrad sovinec / temný les

Nemít žádná očekávání je skvělé, protože být pak mile překvapena přináší obrovskou míru radosti, tak jak se stalo při mé vernisáži na hradu Sovinec. Ten byl v den vernisáže protnutý úplně stejnou atmosférou jako můj tajemný Les, který jsem vystavovala. Jindřich Štreit a Vladimír Birgus výstavu zahájili krásnými slovy, až jsem se při nich červenala nejen díky červenému svetru. Místní myslivecká rodina mi připravila vernisážové pohoštění jaké jsem ještě na vernisáži nikdy neměla a na závěr jsme se ještě pobavili o místních lesích a jejich současných problémech. Děkuji za návštěvu Peťce, Petrovi, Ondrovi, Romanovi a všem, kdo na výstavu dorazili anebo teprve dorazí. Výstava potrvá až do konce října.

30. 7. 2020

Výstava v page five

Ve výloze knihkupectví PageFive ve Veverkově ulici 5 v Praze, najdete ve výloze i uvnitř krom Chiméry na prodej, také několik fotografií ve velkém formátu doplněných o Gabi Fb statusy. 

24. 7. 2020

Ivo Žídek: ,,Fotografka Vladimíra Kotra se ve svém projektu Chiméra snažila nastínit, jak prožívá současný svět transgenderová osoba – člověk, který se narodí se znaky jednoho pohlaví, ale cítí se být pohlavím opačným. Autorka zdokumentovala první rok psychicky složité, mnohaleté cesty proměny z muže na ženu. Během samotné proměny lékaři zjistili, že situace Gabi je ještě o něco složitější. Její orgány nesly různé genetické informace, tedy že ve skutečnosti není transgender, ale intersex osobou. Tito lidé mají v těle mužské i ženské genetické informace, a tedy i různé kombinace vnitřních i vnějších mužských a ženských pohlavních orgánů. Autorka dokumentu si za svůj fotografický soubor a obrazovou knihu odnesla v červnu 2020 uznání Asociace profesionálních fotografů a zařadila se mezi tři nejúspěšnější osobnosti mladé české fotografie do 30 let. > článek a galerie <

22. 7. 2020

The Chiméra book and photo series by Czech photographer Vladimíra Kotra is the result of a unique, close and tumultuous friendship between a photographer and someone who permitted her to document the most vulnerable moments of personal metamorphosis. Chiméra offers an intimate and delicate but also raw look into the unfolding of the male-to-female transgender identity. -> read here

1. 7. 2020

K Ř E S T !!! 

Konečně! Po měsících plných viru, ladění, oprav a skládání můžu slavnostně ohlásit!

CHIMÉRA JE NA SVĚTĚ! 


V limitované edici 240 českých a 60 anglických výtiscích!

V pondělí 29. 6. v 19 hodin proběhl v klubu Patra na Krymské ulici 17 KŘEST! 

Knihu objednávejte ideálně prostřednictvím emailu kotra.vladimira@gmail.com anebo na eshopu zde. 

Každá kniha má své číslo a podpis, je to autorská kniha v malém sběratelském nákladu, a tak se velkým distribučním společnostem vyhýbám a volím raději malá artová knihkupectví jako je v Praze ArtMap (Vojtěšská 18), PageFive (Veverkova 5), XaoXax (Krymská 29), v Brně Polagraph (Pekařská 34). V Ostravě do ní můžete nakouknout ve fotografické galerii Fiducia a nebo do 27. září na výstavě Tři dekády ITF u Černé matky Boží v Praze. Knih na prodej už nezbývá mnoho, a tak ti co ještě váháte, neotálejte dlouho✨


EN > Buy the book< The Chimera Dummy Book travelled around the world in 2018. Thanks to success in three dummy photo books award it visited 18 festivals in 13 countries of the world Just 60 copies in English language! .

CZ > Koupit knihu < Maketa Chiméry v minulém roce procestovala svět, sklidila řadu úspěchů a díky tomu navštívila 18 festivalů ve 13 zemích světa.

foto: Zuzana Černohousová

foto: Ibra Ibrahimovič

foto: Ibra Ibrahimovič

foto: Ibra Ibrahimovič

foto: Ibra Ibrahimovič

foto: Ibra Ibrahimovič

foto: Ibra Ibrahimovič

foto: Ibra Ibrahimovič

foto: Ibra Ibrahimovič

foto: Ibra Ibrahimovič

foto: Ibra Ibrahimovič

OSOBNOST ČESKÉ FOTOGRAFIE DO 30 LET 
YOUNG CZECH PHOTOGRAPHY AWARD 
 

22.6.2020 Asociace profesionálních fotografů ČR udělovala ocenění Osobnost české fotografie. Za dlouholetý přínos ji získal Zdeněk Lhoták, za rok 2019 a za nejlepší fotografickou publikaci roku Libuše Jarcovjáková. Vážím si toho, že mou práci porota ocenila v kategorii Osobnost české fotografie do 30 let 2.místem a gratuluji Ondřej Durczak k místu prvnímu, které si pro svůj přínos jednoznačně zaslouží. Děkuji ještě zpětně konkrétně Janu Pohribnému, Ditě Pepe, Martinovi Faltejskovi, Janovi Suchardovi, Centrum FotoŠkoda, Pavlovi Márovi a Štěpánce Stein za to, že mne nominovali.

26. 5. 2020

chiméra photobook

EN I apologize to all fans of the Chiméra photobook who are impatiently waiting to be able to buy it. Believe me, I'm as impatient as you are. I demand that the book be perfect, and because its implementation has become complicated, everything takes too long. Let's hope that in June it will be finally done! Keep your fingers crossed!

CZ Omlouvám se všem příznivcům Chiméry, kteří netrpělivě čekají až bude Chiméra hotova. Věřte mi, jsem stejně netrpělivá jako vy, pravděpodobně víc :) Chci aby kniha byla perfektní a jelikož se nám vlivem kombinace několika druhů papíru vše zkomplikovalo, vymýšlíme technologii, jak knihu udělat lépe. Stále ale věřím, že během června, už proběhne křest a knihy vám začnu odesílat. Držte palce! 

EXHIBITION / VÝSTAVA 
CHIMÉRA

> vernisáž v Pragovka gallery proběhla 2. 12. v 18 hodin
> výstava potrvá do 15. 1. 2020
> komentovaná prohlídka proběhne 11. 1. 2020
>> záznam ČT Art
>> rozhovor v Mozaice od 20.minuty 
>> kurátorský text Natálie Drtinové na ArtTalk
>> FB událost

Photo: Marcel Rozhoň

Photo: Marcel Rozhoň

Photo: Marcel Rozhoň

Photo: Marcel Rozhoň

Photo: Marcel Rozhoň

Photo: Marcel Rozhoň

Photo: Marcel Rozhoň

Photo: Marcel Rozhoň

I would like to publish my photo book – Chimera.

It is a limited edition of an author photo-text book, which shows a very complicated transformation from a man to a woman in its first year.

I decided to publish this book with the help of hithit.com, a Czech crowdfunding website. Support the book and help with its publishing. Not only you’ll own a unique limited edition book, but you’ll be able to choose from other rewards too.

240 pcs. in Czech   
60 pcs. in English 


Chiméra has been exhibited at 3 worldwide photo festivals amongst the best Photo Dummy Books of the last year. The book traveled through 13 countries and 18 festivals thanks to its success. (Fotobook Festival Kassel, Self Publish Riga, Singapore IPP)  


browsing the book: 

9. 9. 2019

Můj temný - Les - na WEBU Aktuálne.CZ <-CLICK

soutěž a následná výstava na téma prostoru v ntk v praze 25.6.– 6.9. 2019

Soutěž jsem spolu s Patrikem Slámou a Martinem Havlíčkem vyhrála,
a tak můžete mé fotografie z lesa shlédnout až do 6. září v kavárně _Prostoru v Praze. 
Porotci soutěže byl Karel Cudlín, Iren Stehli a Martina Houdek.

Na fotografii Vladimíra Kotra s Karlem Cudlínem, fotografem a porotcem soutěže.

Vladimíra Kotra

Na fotografii Patrik Sláma

Vladimíra Kotra s kurátorkou a porodkyní soutěže Martinou Houdek

6. 3. 2019

I AM LOOKING FOR A SPONSOR TO PUBLISH CHIMERA! HLEDÁM SPONZORA PRO PUBLIKACI CHIMÉRY! 

EN The Chimera Dummy Book travelled around the world last year. Thanks to it success in three dummy photo books award it visited 18 festivals in 13 countries of the world. Now the time has come to publish it and allow all who are interested to buy the book into their collection. Because of this I am looking for a sponosor who will donate to publish the book (more about chimera - here). It will be a limit art edition 300 – 500 pc of prints. Those are interested may write to chimeraphotobook@gmail.com. 

CZ Maketa Chiméry v minulém roce procestovala svět, sklidila řadu úspěchů a díky tomu navštívila 18 festivalů ve 13 zemích světa. Teď je načase ji vydat a všem zájemcům umožnit si ji také koupit do své sbírky. A proto hledám sponsora, který na publikaci přispěje (více o chiméře zde). Bude se jednat o limitovanou uměleckou edici 300 – 500 ks výtisků. Zájemci pište na chimeraphotobook@gmail.com.


During November 2018, the chimera dummy book is displayed in zentral bibliothek dresden, WITHIN Bratislava Month of Photography IN hOUSE OF ART and in poznan xprint fotobook festival within bOOki studying photobooks.

Chiméra in SINGAPORE Photography Festival 2018

Chimera" has been selected as part of SIPF Open Call Photo Book Showcase 2018.
The Open Call Photo Book Showcase is the festival's international highlight, featuring 82 photography books from 30 countries.
The selected books will be exhibited at the National Design Centre from 5 September to 30 September 2018, and the National Library Building, Open Plaza from 5 October to 30 October 2018. Thereafter, it will be part of a roving exhibition around the world as part of a wider public engagement. link

Chimera in Organ Vida Festival, Zagreb. 
Adu Galerija F8

all photos: Samir Cerić Kovačević

CHIMÉRA photo project in Les Recontres Arles 2018 - The Family of No Man

The Family of No Man will be one of the main curatorial events at Arles Cosmos 2018. It will consist of an open call to female and inter-gender artists working in the medium of photography. The call will result to a series of outdoor & indoor installations and activities that will take place during the six days of the fair. The aim of this radical curatorial proposition is to revisit Edward Steichen’s original Family of Man exhibition (1955), which, in its time, was described “as one of the most ambitious undertakings in an art museum”. The Family of No Man will seek to replace the visual register of white male dominance inherent in the original project with an inclusive visual platform of how the world is seen today through non-male eyes. More info here: www.thefamilyofnoman.com

photo: Petra Vlčková

FK Magazine published story of CHIMERA

link is here: fkmagazine.lv

Kassel Dummy Photo Book Award - Chiméra in shortlist! 

Chimera book on various exhibitions around the Europe

TRANSPHOTOGRAPHIQUES LILLE, SELF PUBLISH RIGA, PHOTOIRELAND, FOTOBOOK FESTIVAL KASSEL, FOTOLEGENDO ROME, ORGAN VIDA FESTIVAL ZAGREB,  INTERNATIONALE PHOTOSZENE KÖLN,  PHOTOBOOK WEEK AARHUS, IED ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN MADRID, PRAGUE PHOTO

TRANSPHOTOGRAPHIQUES LILLE
photo: Vladimír Birgus

PHOTOIELAND
photo: Iva Stránská

PHOTOIRELAND
photo: Iva Stránská

PRAGUE PHOTO

PRAGUE PHOTO

using allyou.net